Laden... Even geduld...

Het hart van het horloge

Horloges komen in veel verschillende soorten en maten. Afhankelijk de waarde dat het horloge voor iemand heeft, zij het als mode-item, sportaccessoire of statussymbool, kiest men een passende soort. Zo vindt u in onze webshop zowel analoge, digitale en ana-digi horloges en is de keuze uit het soort materiaal eindeloos. Van edelstalen band tot een chique doch degelijke leren band; alles is mogelijk. Toch is het hart van een horloge niet de modieuze of klassieke uitstraling, maar het uurwerk ervan. We onderscheiden drie soorten uurwerken; het Quartz uurwerk, het mechanische uurwerk en het automatische uurwerk.

 

Quartz uurwerk 

Het soort uurwerk dat wordt aangedreven door een batterij staat bekend als het Quartz (ook wel: kwarts-) uurwerk. De naam hiervan is gebaseerd op de wisselwerking tussen de batterij en een zogenaamde kwartskristal. De batterij verzendt een elektrische stroom richting het kwartskristal, waardoor een constante trilling ontstaat. Deze triling komt terecht bij een klein motortje die er vervolgens voor zorgt dat de wijzers constant blijven draaien. Het voordeel van dit soort uurwerk is dat het niet opgewonden hoeft te worden om het te laten werken. Daarnaast zijn horloges met dit soort uurwerk relatief goed betaalbaar. 

Mechanisch uurwerk

Het uurwerk dat kan worden beschouwd als de 'traditionele' soort uurwerk, is de mechanische. Dit uurwerk wordt in tegenstelling tot een Quartz uurwerk niet aangedreven door een batterij, maar door een veer die wordt opgewonden. Nadat de veer op spanning is gebracht, brengt deze langzamerhand energie over op kleine tandwieltjes die vervolgens zorgen dat de wijzers blijven lopen. Wanneer de spanning van de veer af is, moet deze weer opnieuw worden opgewonden. Het voordeel van dit uurwerk is dat het (mits het van goede kwaliteit is) een lange tijd meegaat.

Automatisch uurwerk

Het automatische uurwerk kan goed worden geleken met het mechanische uurwerk. Het verschil tussen beide zit hem in de aanwezigheid van een rotor bij een automatisch uurwerk. Deze rotor is gelinkt aan de veer die ervoor zorgt dat de wijzers op het juiste moment van positie verwisselen. De beweging van de drager maakt dat de rotor rond wordt gedraaid. Deze ronddraaiende beweging zorgt vervolgens voor het opwinden van de veer. Het voordeel van een automatisch uurwerk is dat deze niet telkens opgewonden hoeft te worden.

 

Is het tijd voor een nieuwe horloge? Bij webwinkeljuwelier heb je de keuze uit een ruim assortiment voor dames en heren en profiteer je bovendien van gratis verzending. Ook voor sieraden, kindersieraden en kraamcadeaus kunt u bij ons terecht. Neem snel een kijkje in onze webshop en plaats uw bestelling vandaag nog! 

« Terug naar nieuwsoverzicht
spacer
© 2018 webwinkeljuwelier.nl - Algemene voorwaarden | - Door: MuskITeers
card_img