Laden... Even geduld...

Koninklijke juwelen

27 april is het weer Koningsdag. In het kader van deze feestelijke aangelegenheid schenken we in de komende serie blogs aandacht aan de juwelen en sieraden van het koninklijke huis. In deze blog zullen we de verschillende soorten koninklijke juwelen belichten. 

Parure 

Een parure is een set van sieraden die bedoeld zij om bij elkaar te dragen. Deze set bestaat vaak uit een halsketting, een broche, oorbellen en een of twee armbanden. Daarnaast kan ook een tiara of diadeem onderdeel zijn van een parure. Een kleinere set, die bijvoorbeeld alleen bestaat uit eeen ketting en oorbellen, wordt ook wel een demi-parure of halve parure genoemd. Parures zjin vaak gemaakt van edelstenen en edelmetalen. In de 17e eeuw werd het vervaardigen en dragen van sieraden in een set steeds populairder. Het stond te boek als een belangrijk statussymbool en werd door vele keizers en machthebbers, onder wie Napoleon Bonaparte, geschonken aan de vrouw ter ere van het huwelijk. 

Diadeem/tiara

Zowel de term diadeem als tiara wordt gebruikt om een koningskroon mee aan te duiden. Van oorsprong is een diadeem een band die gemaakt is van stof of metaal als teken van koninklijke waardigheid in Griekenland, Perzië en het Oude Egypte. Tegenwoordig zien we de diadeem veelal voorzien van verschillende diamanten. Zo verschijnt koningin Maxima tijdens speciale gelegenheden als Konings- of Prinsjesdag vaak met een glimmende tiara. 

Collier 

Een collier is een deftig woord om een halsketting mee aan te duiden. Hoewel het principe hetzelfde blijft bestaat er echter wel een verschil tussen beide aanduidingen. Waar met een halsketting veelal wordt gerefereerd aan subtiele kettingen in een vaak ronde vorm, wordt met een collier vaak verwezen naar halskettingen die verschillende vormen aan kunnen nemen en van verschillende materialen kunnen zijn gemaakt. 

Broche

De gangbare term voor een broche is een sierspeld. Dit is een sieraad dat wordt opgespeld om kleding te versieren, meestal door vrouwen gedragen. De broche bestaat over het algemeen uit twee delen: een decoratieve voorkant terwijl de achterkant (vaak in de vorm van een veiligheidsspeld) dient om de broche te bevestigen. 

 

Bij webwinkeljuwelier.nl kunt u terecht voor koninklijke sieraden tegen een burgerlijk prijsje. Ons assortiment bestaat onder anderen uit prachtige kindersieraden voor jongens en meisjes van onder anderen Bellini KidsEspirit en Hello Kitty. Daarnaast bestelt u ook gemakkelijk baby armbandjes, horloges en kraamcadeaus in onze webshop. 

« Terug naar nieuwsoverzicht
spacer
© 2018 webwinkeljuwelier.nl - Algemene voorwaarden | - Door: MuskITeers
card_img