Laden... Even geduld...

De oorsprong en geschiedenis van het horloge

afb.-oorsprong-horloge.jpg

 

Vandaag de dag weet iedereen altijd hoe laat het is omdat bijna iedereen een horloge draagt of op zijn minst in zijn of haar bezit heeft.
Een horloge
is voor ons een heel normaal gebruiksvoorwerp geworden. Maar eigenlijk denk je nooit na over wie het horloge heeft uitgevonden
en waarom!? In dit artikel vertellen we iets over de geschiedenis en de oorsprong van het horloge wat we vandaag de dag kennen en dragen.

Noodzaak
De behoefte aan een draagbare klok is ontstaan in de 15e eeuw, in de tijd van de ontdekkingsreizen, om nauwkeurig op zee te kunnen navigeren. De breedtegraad kon eenvoudig en betrouwbaar worden bepaald aan de hand van de hoogte van sterren boven de horizon. De lengtegraad was alleen meetbaar door het vergelijken van de lokale tijd. Als de klok een minuut verkeerd staat, betekent dat in de tropen al een afwijking van meer dan 25 kilometer. Een nauwkeurig uurwerk was dan ook een belangrijk navigatie-instrument.

De eerste draagbare klokken met een veermechanisme
De Duitser Peter Henlein uit Neurenberg maakte aan het begin van de 16e eeuw de 1e enigszins betrouwbare draagbare klokken met een veermechanisme. Deze waren nog te onnauwkeurig voor een minutenwijzer. Het is niet geheel duidelijk of Henlein dit veermechanisme ook heeft uitgevonden. De klokken werden met een ketting om de nek of aan de riem gedragen en werden door de ovale vorm ook wel de Neurenbergse eieren genoemd.

De horloges gelijk laten lopen 
Het grootste probleem waar de horlogemakers toentertijd mee kampten was niet alleen om ze te laten lopen, maar ook om ze gelijk te laten lopen. De Zwitserse mecanicien Jacob Zech kwam in 1525 met een oplossing die nog werd verbeterd door de Zwitser Gruet. De uitvinding bestond uit de Snek, een mechanisme dat een grote weerstand leverde als de veer strak opgewonden was. Hierna duurde het nog lange tijd voor er verdere verbeteringen aan het horloge werden aangebracht. Rond 1550 werden schroeven gebruikt en werden de tandwielen van koper gemaakt. Koper was makkelijker te bewerken dan ijzer waardoor de tandwielen fijner bewerkt konden worden. Maar het horloge was nog geen alledaags gebruiksvoorwerp. Omdat elk horloge met de hand gemaakt werd, was het een zeer kostbaar product.

Het polshorloge
Het polshorloge werd uitgevonden door Patek Phillippe aan het einde van de 19e eeuw en was eerst vooral een vrouwensieraad. Aan het begin van de 20e eeuw ondervond de Braziliaanse uitvinder Alberto Santos Dumont problemen met het aflezen van de tijd als hij vloog. Hij kreeg van Louis Cartier, een bekende van hem, een horloge met een leren horlogeband, dat makkelijker te gebruiken was. Gezien de populariteit van Cartier in Parijs, verkocht hij ook andere van deze horloges aan mannen. Dit werd onder meer een succes omdat militairen, tijdens de 1e wereldoorlog, het veel prettiger vonden om de tijd af te lezen van een polshorloge dan van een zakhorloge. Vanaf die tijd werd een polshorloge ook veel door mannen gedragen.

Een nieuw horlogetijdperk 
De horloges zoals die rond 1800 werden gemaakt, wijken niet veel af van de mechanische horloges zoals ze tegenwoordig nog gemaakt worden. De eerste grote verandering vond plaats in het midden van de 20e eeuw. In 1957 werd een elektrisch horloge gemaakt. In plaats van een veer voorzag
een batterij het mechanisme van de kracht om de wijzers rond te laten draaien. In de jaren '60 werden de eerste kwartshorloges geproduceerd, een elektronisch horloge dat gebruik maakt van een kwartskristal als hart van tijdmeting.

Horloges zijn van oorsprong altijd mechanisch aangedreven, sinds de jaren 70 zijn hier quartz aangedreven horloges bijgekomen en later natuurlijk
de digitale horloges.

Bij webwinkeljuwelier.nl kunt u terecht voor dameshorloges en herenhorloges. Onze favoriete herenpolshorloges:

casio-horloge-edifice-ef-129d-avef-webwinkeljuwelier.nl-65300-zoom.jpgcitizen-horloge-ca4210-59e-webwinkeljuwelier.jpgesprit-horloge-es108251003-mathias-webwinkeljuwelier.nl.jpgherenhorloges-ikki-floyd-dark-brown-green-fd-02-webwinkeljuwelier.nl-09924-zoom.jpg

« Terug naar nieuwsoverzicht
spacer
© 2018 webwinkeljuwelier.nl - Algemene voorwaarden | - Door: MuskITeers
card_img